Kontakt oss 09:00-15:00, Man-Fre
Tel: 239 66 699 E-post: info@bikemember.no
Menu image

Hva er en sykkel oblat og Bike-ID?

En sykkeloblat er et klistremerke som inneholder sykkelens unike Bike-ID nummer og en QR-kode som enkelt og raskt kan skannes av personen som finner den, hittegodskontoret eller Politiet. Ved å skanne QR-koden på oblaten kan man se sykkelens status i sykkelregisteret. Denne vil normalt stå som «Aktiv», eller «Rapportert stjålet» om sykkelens eier har gått inn og endret statusen gjennom Min side på bikemember.no. Dersom sykkelen er rapportert stjålet så får finneren muligheten til å kontakte sykkeleieren direkte og anonymt gjennom sykkelregisteret.

 

Ved å ha en Bike-ID oblat festet på sykkelen, som er tydelig merket «Theft Protected», så demonstrerer man også til sykkeltyver at den er registrert i BikeMember sykkelregister, og reduserer sjansen for at noen tør å stjele den i utgangspunktet. Dette er fordi sykkeltyvene gjerne vet at en potensiell kjøper av den stjålne sykkelen kan søke opp Bike-ID nummeret eller sykkelens rammenummer i sykkelregisteret, og se at den er rapportert stjålet ved forsøk på videresalg.

 

Hvordan bestiller man sykkeloblater?

Etter du har registrert enten singel- eller familieabonnement hos BikeMember så får du automatisk tilsendt Bike-ID oblater helt gratis i posten. Dette tar vanligvis kun et par dager. Så snart du får oblatene skal det festes én oblat per sykkel. Det er viktig å merke seg at man ikke legger inn Bike-ID nummeret idet man registrerer abonnement hos oss. Dette er fordi du skal registrere Bike-ID nummeret på oblaten under Min Side på bikemember.no etter du har mottatt dem. Dette er essensielt fordi sykkelen din ikke kan søkes opp av Politiet eller andre før Bike-ID nummeret er blitt registrert i sykkelregisteret. Derfor får du også en påminnelse av oss om å gjøre det på e-post i tilfelle du skulle glemme det.

Hvis du på et senere tidspunkt skulle få behov for nye oblater, så er det også mulig å kjøpe nye ved å logge inn på Min Side og bestille dem her. I tilfelle Bike-ID oblaten skulle fjernes eller bli ødelagt er det viktig at rammenummeret på sykkelen din er registrert. Slik kan dette også brukes for å søke opp sykkelen din i sykkelregisteret vårt.

Hvordan fungerer oblaten?

Ved å skanne QR-koden på oblaten eller søke opp Bike-ID nummeret eller sykkelens rammenummer, kan man se sykkelens status på bikemember.no og kontakte eieren anonymt ved behov. QR-koden skannes ved å åpne kameraet på telefonen og holde over eller klikke på mønsteret til en lenke vises. Hvis sykkelen er rapportert stjålet så kan finneren sende en melding til eieren med sykkelens lokasjon på kartet, enten med eller uten egen kontaktinformasjon. Du kan med andre ord være helt anonym. Med hensyn til sykkeleierens identitet så vil han eller hun også alltid være anonym for den som finner sykkelen.

Alternativt kan finneren av den stjålne sykkelen levere den til Politiet, hittegods eller kontakte kundesenteret vårt. Alle disse enhetene har tilgang til sykkelregisteret og muligheten for å endre statusen på sykkelen tilbake til «Gjenfunnet». Ved behov kan kundesenteret, eller hittegodskontoret og Politiet ved henvendelse til kundesenteret, få delt informasjon om sykkeleieren for å gi han eller hun beskjed om at den er funnet og få den tilbakelevert.

 

 

Hvordan feste oblaten?

Etter du har registrert abonnement hos oss og fått Bike-ID oblatene tilsendt i posten skal du montere én oblat per sykkel. Hver oblat har et eget Bike-ID nummer som tilhører én sykkel. Dersom du har kjøpt familieabonnement for flere sykler er det derfor viktig at du fester oblatene på riktig sykkel med det Bike-ID nummeret som du registrerer i sykkelregisteret vårt.

Bike-ID oblaten skal monteres slik at den er lett å få øye på. Dette er både for å avskrekke mulige sykkeltyver og for at finneren av sykkelen skal kunne kontakte deg dersom den blir stjålet. Før du fester oblaten skal overflaten på sykkelrammen være helt ren og tørr. Deretter kan du forsiktig løsne klistremerket fra et av hjørnene på papiret, lime det på sykkelen og gni godt over. Dette må gjøres med varsomhet fordi oblatene består av et materiale som er laget slik at de skal gå i stykker når man forsøker å ta de av. I henhold til FG Skadeteknikk (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemd) er dette fordi det ikke skal være mulig å fjerne oblaten for å bruke den på en annen sykkel eller lignende.

Herunder finner du en illustrasjon som viser hvor på sykkelen vi anbefaler at du fester oblaten, enten i områdene rundt punkt 1, 2 eller 3.

Noen kan kanskje lure på om det ikke bare er for en sykkeltyv å fjerne oblaten? For å redusere sjansen for at dette skjer er våre Bike-ID oblater laget av slitesterkt materiale med sterkt lim som gjør det utfordrende å fjerne dem. Det vil derfor vil det kreve tid å få av oblaten. Imidlertid er det dessverre ikke umulig å fjerne dem. Derfor er det viktig at du også har registrert sykkelens rammenummer under Min Side. For å sørge for at dette blir oppført riktig kan du lese om hvordan du finner rammenummeret her. Når dette er gjort kan finneren av sykkelen søke opp rammenummeret gjennom sykkelregisteret vårt hvis Bike-ID oblaten er fjernet. Alternativt kan Politiet eller en oppmerksom kjøper ved videresalg av den stjålne sykkelen søke opp rammenummeret og se at den er rapportert stjålet.

Alle oblater har unik Bike ID nummer, så det er viktig at man setter oblaten med det Bike ID nummer man har registrert på riktig sykkel (hvis man har kjøpt familieabonnement og har flere sykler).