Hva er rammenummeret til sykkelen og hvor finner jeg det?

Hva er rammenummeret til sykkelen og hvor finner jeg det?
Hvor finner jeg rammenummer på sykkelen?

Når du kjøper en sykkel, vil de fleste butikkene inkludere rammenummeret til sykkelen på kvitteringen. Hvis du har spart på kvitteringen er dette det første stedet du kan sjekke. Alternativt kan du høre med sykkelforhandleren om dem har registrert det i systemet sitt. Husk at rammenummeret til sykkelen kan være oppført som fabrikasjonsnummer eller serienummer på kvitteringen. Merk at dersom det er oppført som serienummer så skal ikke S/N eller SN inkluderes som en del av rammenummeret, kun de etterfølgende tallene.

Dersom du ikke har kvitteringen så er det noen standarder som er verdt å merke seg for stålsykler og karbonsykler som kan hjelpe deg å lese av rammenummeret på sykkelen din selv:

1: På rammen oppe ved styret

2: I området på rammen rundt kranken

3: På rammen under sykkelen mellom pedalene

4: Ett sted på denne rammen / f.eks. på kjedestagen

5: Ett sted på denne rammen / f.eks. på seterøret

  • Stålsykler: Rammenummeret er vanligvis inngravert i rammen og kan stå hvor som helst på sykkelen. Som regel vil rammenummeret stå mellom pedalene på rammen under sykkelen eller på rammen oppe ved styret. Det vil ikke stå på selve hjulet, pedalene, styret eller lignende.
  • Karbonsykler: Rammenummeret er vanligvis skrevet på en lapp som er plassert et sted på rammen. Dette er fordi det ikke er mulig å inngravere rammenummeret på karbonmateriale. Lappen er normalt festet slik at den ikke kan fjernes uten at det synes i lakken på sykkelen.

Forskjell på tall og bokstaver i rammenummeret

Når du avleser rammenummeret, er det viktig å merke seg at det kan være vanskelig å se forskjell på disse tallene og bokstavene: 

  • 0 = tallet null <-> O som i Oda
  • 1 = tallet ett <-> I som i Ida
  • 5 = tallet fem <-> S som i Stian
  • 8 = tallet åtte <-> B som i Bjørn

Unike numre som ikke er rammenummeret

Når du leter etter rammenummeret, kan det også hende du finner flere numre på sykkelens ramme som ikke er unike, og skal derfor ikke registreres som rammenummeret til sykkelen.

Disse inkluderer:

  • S/N og etterfølgende tall er sykkelens serienummer som er det samme som rammenummeret, foruten S/N eller SN som ikke er en del av rammenummeret. Her vil rammenummeret være alle de etterfølgende tallene utenom S/N eller SN.
  • ISO og etterfølgende tall representerer en kvalitetsstandard
  • EN og fem etterfølgende tall er også et kvalitetsstempel som er det samme nummeret for alle sykler av samme modell
  • SEC og etterfølgende tall er gamle numre fra Falck Sykkelregister og er ikke det samme som rammenummeret

Hvis du fortsatt er i tvil på om du har funnet riktig rammenummer, så er et tips å søke på nummeret på Google for å sjekke om det er et kjent nummer eller ikke. Hvis søket viser et kjent nummer, eksempelvis modellnummer på en sykkel, så vil det si at det ikke er din sykkels unike rammenummer. Alternativt foreslår vi at du kontakter en sykkelbutikk som selger merket på sykkelen din og hører med dem.

Hva er rammenummeret til sykkelen?

Rammenummeret til en sykkel (også kalt fabrikasjonsnummer eller serienummer) er et unikt identifikasjonsnummer som sykkelprodusentene i henhold til Forskrift om krav til sykkel er lovpålagt å merke syklene med. Alle sykler har forskjellige rammenumre. Felles for alle er at de skal være avmerket og plassert slik at de er godt synlig og ikke enkelt kan endres eller fjernes. I Norge er det også kun lov til å bruke bokstaver og tall for rammenummeret. Det vil si at det ikke inkluderer noen spesialtegn eller mellomrom. Derimot kan rammenummerstrukturen variere mellom ulike sykkelmerker og modeller, fordi denne ikke er standardisert og sykkelprodusentene har ofte hver sin logikk om hvordan rammenummeret er oppbygget.

Hver gang noen registrerer en ny sykkel vil vi derfor kontrollere at rammenummeret som er registrert stemmer med de ulike rammenummerstrukturene som finnes. Dersom vi finner feil i rammenumre vil vi kontakte deg for å sørge for at det blir oppført riktig. Dette er fordi det skal være mulig å søke på rammenummeret til sykkelen hvis den blir stjålet og noen finner den.