Guide til sikker sykkel

Guide til sikker sykkel

I de senere årene har både syklene våre blitt dyrere, og antall sykkeltyverier har økt i Norge. Det er heldigvis flere tiltak som reduserer sjansen for at sykkelen din blir stjålet, og som gjør det enklere og tryggere for deg om uhellet skulle være ute.

 

Sykkelforsikring – Sørg for å forsikre sykkelen din

Som med alle andre verdisaker, så er det først og fremst viktig å sørge for at forsikringen din dekker sykkeltyveri. Som regel dekker enten innbo- eller reiseforsikringen din en andel av tapet på sykkelen. Det er derimot viktig å velge sykkelforsikring ut ifra dens verdi. Dersom du har en dyrere sykkel eller en el-sykkel, kan det det lønne seg å legge penger i en utvidet innboforsikring eller egen sykkelforsikring. Etter du har valgt riktig sykkelforsikring for deg, er det også viktig å huske på at sykkelen må være låst og sykkeltyveriet må anmeldes for å få erstatning fra forsikringsselskapet ditt.

 

Innbo-, reise- eller sykkelforsikringen inkluderer vanligvis en egenandel som du må betale. En av de største fordelene ved å registrere sykkelen din i BikeMember sykkelregister er at egenandelen til forsikringen ofte halveres og du kan spare opptil 2000 kr. Dette er fordi BikeMember er et FG-godkjent sykkelregister, grunnet statistikk og erfaringer som viser at sykkelregistreringer og oblater reduserer sjansen for stjålne sykler. Hvis uhellet er ute og sykkelen blir stjålet, kan finneren eller Politiet søke opp sykkelen din i sykkelregisteret og kontakte deg direkte for å få den tilbakelevert. For å gjøre det enkelt for deg, har vi laget en oversikt over hvilke rabatter du kan oppnå hos de ulike forsikringsselskapene.

 

Hvordan sikre sykkelen mot sykkeltyveri?

  • Registrer sykkelen din i BikeMember sykkelregister
  • Monter Bike-ID oblaten så den sitter synlig på sykkelen. Slik kan den som finner din stjålne sykkel skanne QR-koden eller søke opp Bike-ID nummeret og kontakte deg direkte og anonymt. Dette vil også avskrekke sykkeltyvene!
  • Sørg for at sykkelens rammenummer er registrert korrekt. Selv om Bike-ID oblaten sitter godt og er vanskelig å fjerne, så er det ikke umulig. Slik kan finneren også søke opp rammenummeret ditt hvis den blir stjålet!
  • Bruk en FG godkjent sykkellås
  • Bruk to sykkellåser med ulike låsesystemer, hvorav én av sykkellåsene bør være FG-godkjent
  • Lås sykkelrammen og bakhjulet i et fastmontert sykkelstativ, en lyktestolpe eller lignende
  • Lås forhjulet og sykkelrammen
  • Lås sykkelen inn i garasjen eller kjelleren om natten
  • Parker sykkelen på folksomme steder
  • Ta med deg sykkelsetet, sykkelcomputeren eller batteriet til el-sykkelen for å gjøre den mindre attraktiv for sykkeltyver

 

Dersom du følger disse forhåndsreglene kan du minimere sjansen for at sykkelen din blir stjålet. Skulle du allikevel være uheldig og oppleve at sykkelen blir stjålet, så er det tre ting som er viktig at du gjør snarest. Hvis sykkelen din er registrert i et sykkelregister, så må du først gå inn og endre statusen i sykkelregisteret, deretter melder du sykkelen stjålet hos Politiet og sykkeltyveriet til forsikringsselskapet ditt. For mer informasjon om hva du skal gjøre kan du lese vår guide til hva du gjør med en stjålet sykkel.

 

FG godkjent sykkellås – Hva er det?

Ved å bruke en FG godkjent sykkellås, være registrert i vårt FG-godkjente sykkelregister og følge våre råd kan du helgardere deg mot sykkeltyveri. Ifølge Forsikringsselskapenes godkjenningsnemd, nyere kalt FG-skadeteknikk, så er en FG godkjent sykkellås en lås hvor komponentene har blitt nøye testet av kvalifiserte fagpersoner. Disse tilfredsstiller dermed forsikringsselskapenes krav til sikkerhet. Når du kjøper en FG godkjent sykkellås kan det derfor være lurt å sjekke deres oversikt over FG-godkjente sykkellåser. Denne oversikten viser de produktene som for tiden har aktive sertifiseringer.

 

Det finnes mange ulike alternativer av FG godkjente sykkellåser. Bikeshop.no anbefaler å investere i en bøyelås som kan festes i bakhjulet, sykkelrammen og fastmonterte gjenstander. En av deres testvinnere er en FG-godkjent sykkellås fra Kryptonite. Dette er en solid bøyelås som er godt egnet for å motstå forsøk på å bryte den opp. For å gi deg en ekstra trygghet kan det være lurt å kombinere denne med en alternativ sykkellås for å låse forhjulet og sykkelrammen. Her mener vi Bikeshop sin FG-godkjente og slitesterke kjettinglås passer perfekt. Begge disse finnes under listen av FG godkjente sykkellåser. Viktigst av alt bidrar de sammen til en tryggere parkert sykkel, og gjør det vanskeligere for mulige sykkeltyver å stjele sykkelen din!